Janneke's recepten - Mobiele versie

 

Apenbrood

© Janneke's Receptenpagina - recept zelf brood bakken, belegde broodjes

Ingrediėnten:

14 gr droge gist

1,25 dl water

2,5 dl melk

60 gr boter

75 gr basterdsuiker

600-800 gr bloem

1/2 tl zout

1 ei

glazuur:

125 gr boter

100 gr bruine suiker

100-150 gr krenten

extra:

2 l tulbandvorm

oven

 

Bereiding:

Vet een tulbandvorm in met gesmolten boter of olie. Los de gist op in het lauwe water en laat het 10 minuten op een warme plaats staan tot het mengsel schuimt.

Verwarm melk, boter en suiker zachtjes tot de boter is gesmolten. Zeef 600 gr bloem en zout in een grote kom. Voeg gistmengsel, melkmengsel en losgeklopt ei toe. Roer alles goed door elkaar. Voeg zoveel van de rest van de bloem toe tot een zacht deeg ontstaat. Kneed 10 minuten tot het deeg glad en elastisch is. Smeer het deeg in met gesmolten boter en laat het 1 uur op een warme plaats rijzen.

Meng gesmolten boter met bruine suiker en krenten voor de glazuur. Kneed het deeg 1 minuut goed. Maak van het deeg ballen ter grootte van een bitterbal. Doop met een metalen lepel iedere bal in het glazuur zodat er een laagje op komt. Leg de ballen in twee lagen in de vorm. Afgedekt 1 uur laten staan op een warme plaats tot het deeg tot de bovenkant van de vorm is gerezen.

Verwarm de oven voor op 210°C (hetelucht 190°C) en bak het brood 10 minuten. Zet de oven op 180°C (160°C) en bak het brood nog 30-35 minuten. 10 Minuten in het blik laten zitten, dan omkeren op een rooster. Zet het blik voorzichtig terug over het brood en laat het afkoelen.

Met de hand de bollen uit elkaar trekken.

 

 

 

Overzicht van alle recepten voor:

Brood, Broodbakmachine