Janneke's recepten - Mobiele versie

 

Kruidenweetjes

© Janneke's Receptenpagina - keukenweetjes en trucs

Cayennepeper:

Liefst niet meekoken in de recepten omdat het snel bitter gaat smaken maar vlak voor het opdienen toevoegen.

 

Chilipoeder:

Activeert de doorbloeding en maakt vrolijk (volgens experts). Verkrijgbaar van mild tot pittig, opletten bij het toevoegen aan een recept dus.

 

Dille:

Niet alleen lekker voor bij de zalm maar ook slaapbevorderend. Doe daarvoor een dikke eetlepel dille in een thee-ei en hang die enkele minuten in een glas kokend water.

 

Kerrie:

Kan slecht tegen licht: in een donker potje in een donkere kast bewaren.

 

Oregano:

Versterkt de galafscheiding. Hierdoor een prima kruid bij vette gerechten omdat het vet sneller wordt afgebroken.

 

Paprikapoeder:

In een donker potje bewaren. 2 soorten: edelsuß en scharf (scherp), de laatste voorzichtig gebruiken. Niet mee laten bakken: wordt dan bitter.

 

Peper:

Zwarte, witte, rood en groen komen allemaal van dezelfde plant. Zwarte zijn gedroogde groene, onrijpe, bessen. De groenen zijn in blikjes of potjes te koop. Witte peper komt van de rijpe bessen waar het rode velletje is afgehaald, de rode peper wordt ook in potjes geleverd.

 

Tijm:

De smaak overheerst snel dus niet teveel gebruiken. Lekker bij rundvlees, wild en gevogelte. Tijmthee bij darm en maagklachten en bronchitis: 2 eetlepels tijm in 1 liter kokend water laten trekken en zoeten met honing.

 

Ve-tjin:

Niet echt een kruid maar een smaakversterker, veel gebruikt in de oosterse keuken: intensiveert de eigen smaak van gerecht. Kan echter bij sommige mensen wel een allergische reactie oproepen.

 

 

 

 

Overzicht:

Tips en trucs