Croissants
(8 groot of 24 klein)
© Janneke's Receptenpagina - recept zelf brood bakken, belegde broodjes
Ingrediënten:
7 gr gedroogde gist
1 tl suiker
1 dl melk
15 gr gesmolten boter
1 el suiker
250 gr bloem
2 tl zout
80 gr koude roomboter
bloem
1 losgeklopt ei
extra:
oven
Bereiding:
Los 1 tl suiker in wat warme melk en besprenkel de gedroogde gist.
Laat het 10 minuten werken. Meng de rest van de melk met de gesmolten
boter, el suiker en het gistmengsel. Zeef bloem met het zout en roer dit
erdoor. Kneed goed door en laat 1 uur rijzen. Bestrooi een werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een lap die 3 keer zo lang is
als breed. Snij de roomboter in zeer dunne plakjes en verdeel deze over
2/3 van het het deeg. Vouw het deeg in de lengte in drieën, de lege lap
eerst. Laat het deeg minstens 30 minuten afgedekt in de koelkast opstijven.
Rol het uit tot 3 keer zo lang als breed en vouw het en laat het
opstijven. Herhaal het uitrollen en opstijven nog 1 keer.
Verwarm de oven voor op 225°C (heteluchtoven 200°C). Rol het uit tot een rechthoek van 20x40 cm. (voor
kleine croissantjes: snij in de lengte door) en snij driehoekjes: \/\/\/\/. Rol de deegstukjes op
vanuit het brede gedeelte en buig ze in
de vorm van een croissant. Leg ze op een licht ingevet bakblik. Laat ze
20-30 minuten narijzen. Bestrijk ze met losgeklopt ei en bak ze 10-15 minuten.