(foto's: met 8 gehakte gedroogde tomaten en 15 gehakte olijven)
extra:
(stokbroodvorm), oven
Bereiding:
Meng water, suiker en gist. Laat dit 10 minuten rusten. Zeef de bloem en zout in een kom en maak een
kuiltje in het midden. Roer het gistmengsel met een houten lepel door de
bloem tot een plakkerig mengsel. Kneed 10 minuten goed door totdat het
deeg soepel is. De bol insmeren met de olie en afgedekt 1 uur op een warme
plek laten rijzen.
Sla het deeg plat en kneed 1 minuut. Rol het uit tot
een (stokbroodlange) rechthoekige lap en rol stevig op. Maak de uiteinden
smaller en leg het brood op een ingevet bakblik * of in een stokbroodvorm. 40 Minuten laten rijzen onder een ingevet stuk plastic.
Verwarm de oven voor op 220°C (heteluchtoven 200°C). Giet 0,5 liter water in
een ondiep bakblik en zet deze onder in de oven (voor een krokante
korst). Smeer het brood insmeren met (een mengsel van eiwit en) water en maak diagonale
inkepingen in de bovenkant. Bak het stokbrood 10 minuten bakken op 220°C, draai
daarna de oven terug naar 180°C (160°C) en besprekel het nogmaals met water. Nog 15 minuten bakken.