Janneke's recepten - Mobiele versie

 

Kerststol 

© Janneke's Receptenpagina - recept zelf brood bakken, belegde broodjes

Ingrediėnten:

100 gr rozijnen

100 gr krenten

2 el citroenschil

60 gr bigareaux

3 el rum

7 g gedroogde gist

0,8 dl water

60 g boter

1,2 dl melk

125 gr basterdsuiker

3 el sinaasappelsnippers

400-500 gr bloem

1/2 tl zout

1 ei

100 gr amandelspijs

20 g extra boter

poedersuiker

extra:

oven

Bereiding:

Meng rozijnen, krenten, geraspte schil en kersen in een kom en roer de rum erdoor. Afdekken en minimaal 2 uur laten staan tot de rum door de vruchten is opgenomen.

Los de gist op in het warme water. Verwarm boter, melk, suiker en fijngehakte snippers tot de boter is gesmolten. Zeef 400 gr bloem en zout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg gist, melkmengsel en losgeklopt ei toe. Goed mengen. Voeg zo veel van de rest van de bloem toe dat er een zacht deeg ontstaat. Kneed het op een met bloem bestoven werkblad 10 minuten tot het deeg glad en elastisch is. Doe het ingevette deeg in een kom en laat het afgedekt 1 uur op een warme plaats rijzen.

Sla het deeg door en kneed het 1 minuut. Duw het plat, strooi het fruit erop. Vouw het deeg over het fruit en kneed het licht en gelijkmatig door het deeg. Vorm het deeg tot een ovaal van ongeveer 20 x 30 cm. Leg deze op het ingevette bakblik en smeer de bovenkant van het deeg in met de extra boter. Deuk het deeg in de lengte in met een deegroller. Leg het tot rol gevormde stuk amandelspijs in de deuk en vouw het deeg over de spijs. Nog 1 uur afgedekt laten rijzen.

Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 170°C). De stol 30-35 minuten bakken tot het brood goudbruin is. Op een rooster laten afkoelen. Strooi er een flinke laag poedersuiker overheen. In dikke plakken met roomboter serveren.

 

 

 

Overzicht van alle recepten voor:

Brood, Kerst