Meng het gist met de lauwe melk of water en laat even 10 minuten rusten.
Zeef de bloem in een kom met het zout. Voeg het gistmengsel toe en kneed goed
door (voeg voor een minder snel droog wordend brood ook de zachte boter
toe). Kneed net zolang tot het deeg soepel is en niet meer plakt. Leg het
deeg in de kom, dek het af met een vochtige doek en laat het op een warme
plaats in 50-60 minuten tot dubbele omvang rijzen.
Vet het bakblik in en kneed het deeg nog een minuut stevig door. Druk het
deeg plat tot een rechthoek even lang als de broodvorm en rol het op. Leg
het deeg met de naad naar beneden in de vorm. Laat
het afgedekt nogmaals 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 225°C (hetelucht 200°C) en bak het witbrood in 25-30 minuten gaar en bruin. Maak in de oven de bovenkant van het brood wat nat om een glimmende korst te
krijgen.