Janneke's recepten - Mobiele versie

 

Oliebollen

© Janneke's Receptenpagina - recept oudjaar, nieuwjaar, kerst

Ingrediënten:

100-125 gr krenten

100-125 gr rozijnen

3,5-4 dl melk

1 zakje droge gist

(1 tl suiker)

500 gr bloem

2-3 tl zout

1 ei

eventueel:

1 goudrenet

50 gr sukade

extra:

olie om te bakken

 

Voorbereiding:

Wel de rozijnen en krenten een uur (liefst een nacht) in wat heet water (met wat rum).

De lauwe melk vermengen met de gist en suiker (kan weggelaten worden). 10 minuten laten staan. Zeef het zout met de bloem. Een kuiltje in het midden maken en het ei erin breken. Het gistmengsel aan de bloem toevoegen. Er met een garde een beslag van roeren en enkele minuten goed doorslaan: het beslag moet in stukken van de garde vallen, eventueel iets melk toevoegen. Rozijnen en krenten erbij (en de in stukjes gehakte appel en de sukade: als je geen rozijnen toevoegt, dan is appel erdoor wel heel erg lekker). 1 Uur afgedekt laten rijzen op een warme plaats.

Bereiding:

De olie verhitten en met een ijsbolletjestang of 2 ingevette lepels beslag in de hete olie laten glijden. De oliebollen na 3 minuten keren en nog 2-3 minuten bakken. Bak afhankelijk van de grootte van de pan 5-8 oliebollen per keer, ze moeten ruimte hebben.

Opdienen met poedersuiker en kaneel.

 

 

 

Overzicht van alle recepten voor:

Oudjaar, Frituren