Wel de rozijnen en krenten een uur (liefst een nacht) in wat heet water (met wat rum).
De lauwe melk vermengen met de gist en suiker (kan weggelaten worden). 10 minuten laten staan.
Zeef het zout met de bloem. Een kuiltje in het midden maken en het ei erin
breken. Het gistmengsel aan de bloem toevoegen. Er met een
garde een beslag van roeren en enkele minuten goed doorslaan: het beslag
moet in stukken van de garde vallen, eventueel iets melk toevoegen.
Rozijnen en krenten erbij (en de in stukjes gehakte appel en de sukade: als je geen rozijnen toevoegt, dan is appel erdoor wel heel erg
lekker). 1 Uur afgedekt laten rijzen op een warme plaats.
Bereiding:
De olie verhitten en met een ijsbolletjestang of 2 ingevette lepels beslag in
de hete olie laten glijden. De oliebollen na 3 minuten keren en nog 2-3 minuten bakken. Bak afhankelijk van de grootte van de pan 5-8 oliebollen
per keer, ze moeten ruimte hebben.