Brūne beantsjessop
(Bruine bonensoep)
© Janneke's Receptenpagina - Friese recepten, eenpansrecepten
Ingrediėnten:
2 blik bruine bonen
1 l water
50 gr boter
100 gr knolselderij
1 dikke prei
2 uien
klein blikje tomatenpuree
300 gr gerookt spek
zout en peper
1/2-1 borrelglaasje vlierbessenwijn (of rode wijn)
extra:
zeef
Bereiding:
De bonen (met vocht) en water aan de kook brengen.
De fijngesneden knolselderij, in ringetjes gesneden prei en gesnipperde uien in wat boter licht fruiten.
De tomatenpuree samen met het uienmengsel aan de bonen toevoegen.
Een uurtje alles gaar en de bonen kapot koken.
Intussen de spekjes uitbakken.
De soep door een zeef drukken en naar smaak zout, peper en het borrelglaasje
vlierbessenwijn of rode wijn toevoegen.
De soep opdienen met de spekjes apart in een schaaltje ernaast.
Zelf bonen weken? dan 2-2,5 l water en 500 gr droge bruine bonen.