Snert
(Friese erwtensoep)
© Janneke's Receptenpagina - Fries recept, eenpansrecept
Ingrediënten:
2 liter water
500 gr spliterwten
2 karbonades
3 speklapjes
100 gr selderijknol
2 aardappels
2 dikke uien
1 prei
1 kleine winterwortel
(selderij) zout
Bereiding:
Spoel de spliterwten af totdat het spoelwater schoon blijft. Breng het water aan de kook en voeg de spliterwten toe. Draai het
vuur op het allerzachtst en gebruik eventueel een vlamverdeler (Let op: regelmatig roeren want koekt heel erg
snel aan!!). Snij de aardappels in blokjes en voeg die toe. Snij de uien,
prei (houdt wit en groen apart), selderijknol
en winterwortel in stukjes en voeg van alles de helft toe en van
de prei het groen.
Naar smaak wat zout erbij. Laat op een zacht vuurtje minimaal 2 uur pruttelen.
Voeg na die 2 uur de andere helft van de groenten toe en de in stukjes gesneden karbonade en speklap. Proef of er nog
zout bij moet en laat alles nog een uurtje zachtjes pruttelen.
Lekker met roggebrood wat je belegd met het spek (Roggebrea mei spek).