Bakpoeder goed mengen met bloem, dan pas vocht toevoegen: dit voorkomt dat het gebak onregelmatig rijst.
Hoeveelheid:
1 zakje bakpoeder (16 gr) is normaliter voldoende voor 500 gram bloem.
Vervanging van bloem en bakpoeder:
In plaats van bijvoorbeeld 500 gram bloem en 1 zakje bakpoeder (= 5 tl) kan 500 gram zelfrijzend bakmeel worden gebruikt.
De juiste verhouding bloem/bakpoeder is dus ongeveer 1 tl bakpoeder per 100 gram bloem.
Is de verhouding in het recept heel anders (bijvoorbeeld 1 zakje bakpoeder en 250 gram bloem) moet nog (in dit geval een half zakje) bakpoeder aan het
zelfrijzend bakmeel worden toegevoegd.
Tempura: een snel Japans bakbeslag
Meng 100 gram bloem goed met 1 zakje backin. Meng er vlak voor het bakken
ijskoud water door en eventueel 1 eiwit totdat het yoghurtdik is. Het mag
klonterig blijven. Maak niet teveel tegelijk omdat het ijskoud moet
blijven tijdens het bakken.