Au-bain-marie wordt gebruikt bij het verwarmen van gerechten die niet zo op het vuur kunnen Breng in een pannetje water aan de kook: hang hierin een ander
pannetje waarin zich datgene bevindt wat au-bain-marie verwarmd
moet worden zoals chocola, eimengsels en kaas.
Blind bakken:
Bodems met een opstaande rand bijvoorbeeld pastei- en taartbodems worden voorgebakken
vóórdat je vult met de (vochtige) vulling. Hiervoor worden vaak gedroogde erwten gebruikt (kunnen meerdere keren gebruikt worden):
het deeg in het bakblik, afdekken met bijvoorbeeld bakpapier met gaatjes erin geprikt,
vullen met de schone erwten en bakken zolang het recept aangeeft (vaak 10-15 minuten). Dan de vulling erin en afbakken.
Vloeistof in bakrecepten:
De hoeveelheid is vaak moeilijk aan te geven
omdat deze van meerdere factoren afhankelijk is: bijvoorbeeld de kwaliteit
van de bloem en de grootte van de eieren. Voeg daarom niet gelijk alle
vloeistof toe maar laat liever wat over als het juiste resultaat al is
bereikt.