Janneke's recepten - Mobiele versie

 

Dranksoorten

© Janneke's Receptenpagina - kooktips en kookweetjes

Armagnac:

Wijndestillaat, alcoholpercentage 40-43%, smaak: pruim en hazelnoot, lekker bij een kop koffie.

 

Asti Spumante:

Zoete mousserende wijn uit Italië, lekker koud drinken.

 

Benedictine:

Franse klooster kruidenlikeur, alcoholpercentage 43%, lekker als digestief (na het eten).

 

Bordeauxwijn:

Verkrijgbaar in rood en wit. Witte serveren bij vis en rode bij rood vlees, paddestoelen en kazen (maar volgens mij: drink dat wat je lekker vind, waarbij dan ook).

 

Bourbon:

Amerikaanse whisky, gestookt van maïs, alcoholpercentage 40%. Houtskool/karamelsmaak.

 

Bourgogne:

Zie Bordeaux

 

Champagne:

Mousserende wijn uit het wijngebied Champagne. Drinken op een temperatuur van ± 8°C. De smaak komt het best tot z'n recht en ze bubbelt meer als ze wordt geserveerd in champagneflutes.

 

Chateauneuf-du-Pape:

Wijn met 1 van de hoogste alcoholpercentages: 12%. Eigenlijk pas op dronk na 3-10 jaar dus een echte bewaarwijn.

 

Chianti:

Robijnrode wijn uit Toscane. De Classico is 3 jaar of ouder, de beroemde mandflessen bevatten jonge Chianti. Droge wijn die uitstekend smaakt bij pasta en pizza.

 

Cider:

Franse appelwijn uit Normandië of Bretagne. 1,1% Alcohol.

Zomerbowl: 6 appels in stukjes snijden, in een grote schaal vermengen met 2 fles cider en 2 uur laten staan. Aanlengen met een fles Sekt.

 

Cognac:

Destillaat uit wijnen die rond de Franse stad Cognac zijn gemaakt, zo niet dan wordt de drank "Eau de vie" genoemd. Nooit bewaren in de koelkast, het lekkers op lichaamstemperatuur (vandaar het rondwalsen in het glas). Rijpt minimaal 3 jaar.

 

Dessertwijnen:

Port, Marsala, Madeira, sherry, muskaatwijn.

 

Gin:

Het meest gebruikt voor mixjes encocktails. 43% alcohol.

 

Grappa:

Italiaans gedestilleerd: 50% alcohol. Gemaakt uit de droesem van de wijn. Rood: krachtige smaak, witte: vurig. Grappa del Ruta bevat wijnruit (een plant).

 

Jenever:

De Nederlandse "Klare", vergelijkbaar met gin maar met toevoeging van jeneverbessen en kruiden. Verkrijgbaar als jonge jenever en oude jenever, die extra gedestilleerd is en verkocht wordt in een stenen kruik.

 

Kruidenbitters:

Eetlustopwekkende en spijsverteringsbevorderende drankjes, zoals beerenburg, jachtbitter en Underberg.

 

Port:

Een port van 10 jaar oud geldt nog steeds als "jong". "tawny" (=bruinrood) is 15-20 jaar oud en "very old tawny" kan tot 40 jaar oud zijn.

 

 

 

 

Overzicht:

Tips en trucs