Week de bladgelatine in ruim koud water.
Breng het water aan de kook en los er de goed uitgeknepen blaadjes gelatine in op. Bestrijk een rijstrand of andere vorm met olie.
Klop de slagroom stijf.
Roer de gelatineoplossing door de champignonsoep, meng er de kleingesneden augurken,
kleingesneden ham, fijngehakte dille, mosterd en mayonaise door. Proef of het mengsel pittig genoeg
is (de slagroom verzacht straks de smaak).
Voeg zo nodig enkele druppels citroensap en wat zout en peper toe.
Wacht tot het mengsel geleiachtig begint te worden en de stukjes ham en augurk niet meer
naar de bodem zakken. Schep het dan snel en luchtig door de stijve slagroom en vul er de vorm mee. Zet deze, afgedekt,
enkele uren in de koelkast om de mousse stijf te laten worden.
Keer de pudding op een schotel die iets
bevochtigd is (de pudding is dan nog te verschuiven). Droog de rand van de schotel met
keukenpapier. Garneer de ham-mousse met bijvoorbeeld uitgelekte
asperges, doperwten, tomaten, plakken vlees, champignons.